Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Det handlar till stor del om att personalen ska skapa ett öppet och demokratiskt klimat där varje barn får uppleva sitt eget och andras värde.
Arbete med de minsta barnen är betydelsefullt och kräver kvalificerade pedagoger. De vuxnas förhållningssätt och kompetens i samspelet är betydande för hur barnet kommer att utvecklas och uppfatta sig själv och sin omgivning.
Undersökningar visar att aldrig förr har barnomsorgen haft så många små barn under så långa dagar, i så stora barngrupper som nu. Det finns ettåringar som vistas 40-50 tim/veckan tillsammans med andra barn och till en början okända vuxna. Detta kräver vuxna som hanterar närhet, omsårg och självständighet i relationer för att undvika ohälsa.
Kunskap om att för små barna är trygghet och anknytning betydelsefullt, där förskolans möjlighet till skapande av relationer med andra barn och vuxna är centralt.
Helena binder samman allt utifrån den senaste forskningen om små barn och deras utveckling, nya läroplanen, Maria Montessoris, Jesper Juuls och Reggio Emilias tankar.
Programpunkter
- Det lilla barnet i ett helhetsperspektiv
- Basbehoven mat och sömn
- Hjärnans utveckling
- Den livsviktiga anknytningen
- Samarbetet med föräldrarna
- Miljöns betydelse
- Pedagogens förhållningssätt

Små barns inskolning i förskolan
Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Enligt läroplanen ska varje barn, tillsammans med sina föräldrar få en god start i förskolan.
Vad innebär det? Hur gör man får att möta det lilla barnets behov, föräldrarna och utgå från forskning om hjärnans utveckling och anknytningsteorin?

|